Bakan Kurum: “Türkiye genelinde 202 bin bina acilen yıkılacak, ağır hasar görecek veya yıkılacak”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Türkiye genelindeki hasar çalışmalarında 582 bin bağımsız bölüm ve 202 bin binanın acilen yıkılması, ağır hasar görmesi veya yıkılması gerektiğini belirledik.”
Hatay Afete Uyum Merkezi’nde düzenlenen “Proje Alanları Koordinasyon Toplantısı”na Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlık etti. Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, Hatay’ın alt yapısını, sanayi bölgelerini, tarihini ve doğal güzelliklerini içine alacak bir anlayışla yeniden inşa edileceğini söyledi.
Sahada hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirten Bakan Kurum, “Hatay’da meydana gelen Defne merkezli ve ardından Samandağ merkezli depremler nedeniyle yine bu alanlarda hasar tespit çalışmaları yapacağız. hasarlı, hasarsız veya orta hasarlı bir kez daha muayene edilecektir.Yeni hasar tespitine göre duyurularımızı yapacağız.Türkiye genelinde hasar tespitinde 4 milyon 750 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 521 bin binada inceleme yapıldı.Bu kapsamda 582 bin bağımsız birim incelendi. “O kısım ve 202 bin binanın acilen yıkılacağını, ağır hasar göreceğini veya yıkılacağını belirledik. Hatay’da 213 bin bağımsız bölümden oluşan 60 bin binanın derhal yıkılacağını ve ağır hasar göreceğini belirledik. İnşallah net rakamı hasar tespitleri tamamlandıktan sonra açıklayacağız” dedi.
İmar ve diriliş sürecinin vatandaş, kent bileşenleri, üniversiteler ve bilim insanlarıyla müzakere edilerek gerçekleştirileceğini vurgulayan Bakan Kurum, “Birçok üniversitemizde ortak çalışmalar yürütüyoruz. En doğru yerleşimleri gerçekleştiriyoruz. bu noktada hem mikrobölgeleme çalışmaları hem de detaylı jeolojik etütler en gerçek yerde en doğru yerde.İnşaat sürecini yapım tekniğine göre yürütüyor olacağız.14 bin bağımsız bölümden oluşan sözleşmelerimizi tamamlayacağız. Bu ay sonuna kadar konutlarımızın inşaatını etap etap yapacağız.Nurdağı’nda 456 bin, İslahiye’de 399, Kilis’te 645 ve Adıyaman’da 797 konutumuz var.797 yeni konut için sözleşmeler imzalandı, İnşaat süreci başladı Akabinde Adana Sarıçam’da 590, Hatay Altınözü’nde 364, Kahramanmaraş Afşin’de 501, Paz’da 518 olmak üzere 2 bin 507 yeni konutun taahhütlerini tamamladık. Şanlıurfa’da arcık, 534 ve inşaat aşamasına başladık. Gaziantep ilçelerinde 400, Hatay Payas’ta 821, İskenderun, Batta’da 492 köy evimiz var. 599’u Igazi’de olmak üzere 2 bin 312 konutumuzun sözleşme süreci başladı. Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Şanlıurfa ve Malatya’da toplam 2.663 konutun ihalesi yapıldı ve bugün Diyarbakır Kayapınar’da 595, Kahramanmaraş Dulkadiroğlu’nda 862, Malatya Doğanşehir’de 349, Osmaniye’de 152 ve yaklaşık 958 konutumuz ihaleye çıktı. sözleşmeler ve sözleşmeler. İhale süreçleri bugün itibariyle devam ediyor. Böylece şubat ayında depremzedelerimiz için 14 bin 500 konutun üretimine başlayacağız. Hedefimiz önümüzdeki nisan-mayıs ayı içerisinde köylerimizde ve merkezde konut ihale, sözleşme ve ihalelerini hasar tespit çalışmaları çerçevesinde gerçekleştirmek” dedi.
Hatay merkezde aynı yoğunlukta yapılaşma olmayacağını ifade eden Bakan Kurum, “Hatay merkezde aynı yoğunlukta yapılamadığımız zaman buradaki tüm paydaşlarımız bizimle aynı fikirde. nehir kenarlarında koruyucu bant oluşturulacağını, yeni yerleşimin temeline uygun teknolojilerin oluşturulacağını, gerekirse buradaki kamu yapılarında her türlü teknolojinin uygulanacağını söyledi. – HATAY