TTB: “Depremde Suçlama ve Tehdit Altındaki Hekimlere İlişkin Bilgiler Alıyoruz!”
Bölgede görev yapan TTB Lideri Şebnem Korur Fincancı depremzedeler Doktorların tehdit altında olduğu bilgisini aldıklarını söyledi. Meslektaşlarının yanında olduklarının altını çizen Fincancı, takviye ihbarda bulundu. Deprem bölgelerinde vatandaşların sağlık ve güvenliklerinin tehdit altında olduğunu vurgulayan TTB, diğer şehirlere göçün arttığını ve en çok göç alan Mersin’de sağlık tedbirlerinin alınması gerektiğinin de altını çizdi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri (ODSH) Şubesi ve sağlık emek-meslek örgütleri tarafından oluşturulan Beyin Sarsıntısı Kriz Masası, Beyin Sarsıntısı Bültenlerinin 13’üncüsünü yayınladı. TTB, çadır kentlerde temel ihtiyaçların karşılanmasındaki eksikliklere, bölgede görev yapan sağlık çalışanlarının barınma sorununa, yurt dışından gelen gönüllülerin örgütlenme eksikliğine, enkaz alanlarında gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çekti.
Depremzedelerin Çalışmalarında Gözlemlenen Israr
TTB Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB ve tabip odalarının deprem bölgesinden sunduğu raporların yer aldığı sunumda; Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş illerinden yeni bilgiler paylaştı. Korur Fincancı, bölgedeki sağlık çalışanlarının çalışma, barınma ve temel ihtiyaçlarının hala karşılanmadığını bildirdi. konuşmasında depremzede doktorlarKorur Fincancı, çalışmalarında ısrarın gözlemlendiğini, doktorların suçlama ve tehditlerle karşı karşıya kaldığı bilgisini aldıklarını paylaştı.
Yoğun Göç Alan Mersin Afet Bölgesi Açıklanmalı!
Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, bölgeden diğer illere göçün olası sonuçlarını ve yaratacağı sorunlara karşı analiz önerilerini paylaştı. Depremin ardından Mersin’e yoğun bir göç yaşandığına dikkat çeken Nesanır, bu durumun barınma alanlarına olan ihtiyacı artırdığını vurguladı. Nesanır, Mersin’de barınma, sağlık, eğitim ve ulaşım alanlarında tıkanıklık olduğunu belirterek, tıkanıklığın aşılması için Mersin’in afet bölgesine dahil edilmesi ve gecikmeden uygun önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. Nesanır, göç sonrası sağlık hizmetlerinde sıkıntı yaşamamak için; acilen sağlık ocakları açmak, Mersin’deki eski devlet hastanelerini rehabilitasyon ve palyatif tedavi merkezlerine dönüştürmek, bölgede sahra hastaneleri kurmak. Nesanır konuşmasının sonunda bölgeye göç eden doktor ve Mersin’deki tıp fakültesi öğrencilerinin de barınma konularının analizi üzerine çalıştıklarını belirtti. Saha transferleri bölümünde Kahramanmaraş’tan Dr. Nihat Şahbaz, Adana’dan Dr. Ahmet Suntur’un bilgi aktardığı belirtildi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)